tirsdag 24. januar 2012

Ekspandere eller dø - bok vs e-bok


Med utgangspunkt Raga rockers låt ekspangder eller dø og Herodes Falsk sin kronikk i Aftenposten den 5 januar 2012, Forlagi forsterstilling, hvor han konkluderer med “Det er de som tror de er smarte nok til å styre utviklingen, men er for dumme til å forstå at du aldri kan drukne en fisk.” mener jeg han har rett vinkling til fremtiden med e-bøker i  vår stadig mere digitale verden.
Logoen til Napster

Er det noe den digitale historien har vist oss så er det nettopp det at man ikke kan hindre en naturlig utvikling, man kan bare bremse den, men enn kun så lenge. Fremtiden er det folket vil ha. Dersom det er e-bøker de vil ha, ja så blir det e-bøker. Dette er veldig bastant og enkelt fremstilling, men hva har skjedd i alle andre tjenester man tidligere hadde i fysisk og analog form, og som tok steget over til digital form? Jo den ble allemannseie. enten gjennom piratkopiering, eller som betalingstjenester.

Problemene har mye vært på å få systemer og programmer til å tilby ønskete tjenester inn i et system som folk opplever som bra nok, eller enkelt nok å forholde seg til. Alle vil ha tjenester så billige som mulig, men folk flest tror jeg er villige til å betale for en produsert vare, bare systemet er tilrettelagt så enkelt at det oppleves som å kjøpe melk og brød. Spotify og WIMP er to gode eksempler på dette. Før disse kom på banen var piratnedlasting av musikk gjennom Napster og Limewire et ennå større problem enn det er i dag. Så selv om man fortsatt kan laste ned musikk gratis, velger folk å betale for varen.

Et annet aspekt i diskusjonen rundt e-bøker er; Hva trenger jeg, eller ønsker jeg å laste ned av en bok? I noen tilfeller må man lese hele boka for å komplementere forståelsen. Det ville være dumt å kun lese siste kapittel av en krimbok, bare for å slå fast at det nok en gang var hovmesteren som var drapsmannen. Men i mange andre tilfeller kan det være aktuelt å kun laste ned deler av en bok. Gitte kapitler eller utdrag fra aktuelle temaer, fremfor alle de andre unødvendige sidene med brødtekst som ikke er aktuelle. E-bøker bør bli som sanger på et album i iTunes. Man bør ha muligheten for å selektere det man selv synes er aktuelt å laste ned, fremfor å bli diktert fra en utgiver på hva de synes du skal ha med i en nedlasting.

Bokbransjen står ikke på terskelen, men inne i rommet i forhold til hva som vil komme til å skje. For enten finner man opp teknologi og lager gode systemer for salg og rettigheter, eller så vil man i løpet av kort tid oppleve å miste kontrollen på noe som folk er villige til å betale for, men som lett kan bli en gratistjeneste gjennom økt piratfildeling fordi folk vil ha e-bøker. Det digitale fremskrittet kan ikke stoppes, bare bremses. Men kun enn så lange...

Professor ved NTNU Arne Krokan har skrevet en interessant essey om temaet "Den nye forfatterøkonomien" . Tankene han gjør seg rundt fremtiden til e-bøker er bygget på tidligere historiske fakta for annen elektronisk vareproduksjon, distrubisjon og konsumering. Den bør leses :)

Som en liten delikatesse for dere som har lest helt ned hit,viser jeg dere at innføringen av papirboken heller ikke var helt problemfri.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar